8:00 - 19:00

Program: Luni - Vineri

 

0722 362 313

Fax: 0241 660 566

Str. Siretului, Nr 26

Ap. 3, Constanta, Romania

Facebook

Ce s-a întâmplat cu bărbatul care l-a scuipat pe Traian Băsescu

Avocat Adrian Olteanu > Cazuri  > Ce s-a întâmplat cu bărbatul care l-a scuipat pe Traian Băsescu

Ce s-a întâmplat cu bărbatul care l-a scuipat pe Traian Băsescu

e s-a întâmplat cu bărbatul care l-a scuipat pe Traian Băsescu

Magistrații Curții de Apel Constanța au respins, joi, ca nefondat, apelul formulat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța împotriva deciziei Judecătoriei din 24 noiembrie, prin care bărbatul era condamnat la trei luni de închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Hotărârea este definitivă.

În 24 noiembrie, Judecătoria Constanța l-a condamnat pe Adrian Zglobiu la trei luni de închisoare pentru tulburarea ordinii și liniștii publice, amânând aplicarea pedepsei pe un termen de supraveghere de doi ani, calculat de la data rămânerii definitive a sentinței.

De asemenea, instanța i-a impus lui Zglobiu obligația de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 40 de zile, la Căminul pentru Persoane Vârstnice Constanța sau Direcția de Gospodărire Comunală din cadrul Primăriei Constanța, pe baza evaluării făcute de consilierul de probațiune.

Judecătorii i-au atras atenția inculpatului asupra revocării amânării și, pe cale de consecință, a aplicării și executării pedepsei închisorii în cazul nerespectării cu rea-credință a măsurilor de supraveghere și a neexecutării obligației impuse de instanță ori în cazul săvârșirii cu intenție sau cu intenție depășită a unei noi infracțiuni.

În plus, lui Adrian Zglobiu i-au fost scăzute din condamnare ziua în care a fost reținut de către anchetatori, 25 mai, dar și perioada internării medicale, de la 29 mai până la 2 iunie, inclusiv.

Atunci, magistrații l-au obligat pe Zglobiu la plata către stat a sumei de 2.900 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare – 2.500 de lei din faza de urmărire penală și 400 de lei din faza de judecată.

Totodată, instanța a luat act că persoana vătămată în acest dosar, președintele Traian Băsescu, nu s-a constituit parte civilă.

Decizia judecătorilor nu era definitivă.

În 20 noiembrie, Adrian Zglobiu și-a recunoscut fapta în fața magistraților și a solicitat să facă muncă în folosul comunității.

Adrian Zglobiu, în vârstă de 39 de ani, din Constanța, l-a scuipat în față, de la o distanță foarte mică, pe președintele de la acea vreme Traian Băsescu, în momentul în care acesta a coborât de pe nava școală „Mircea”, la finalul vizitei făcute la bordul vasului după ceremoniile de decorare a bricului, care au avut loc în 24 mai, în dana de pasageri a Portului Constanța.

După ce a fost imobilizat de ofițerii SPP, bărbatul a fost predat unui echipaj de jandarmi, iar aceștia l-au dus la sediul Poliției Județene Constanța, ulterior fiind audiat și la Parchetul Tribunalului Constanța. Avocatul din oficiu care l-a reprezentat pe Zglobiu declara că acesta a susținut în fața anchetatorilor că gestul său de a-l scuipa pe președinte nu a fost premeditat, ci a fost unul spontan.

De asemenea, Adrian Zglobiu le-a spus jurnaliștilor că a fost deranjat de cântecele patriotice de la ceremonie, „cântate pentru Băsescu”. „După ce a vândut flota vrea cântece patriotice?”, spunea constănțeanul.

Întrebat apoi dacă regretă gestul făcut, bărbatul a răspuns: „Regret că nu am emigrat din România, că am fost fraier să rămân”.

Bărbatul a fost reținut de procurori, în noaptea de 24 spre 25 mai, pentru ultraj, loviri și alte violențe, dar ulterior anchetatorii au schimbat încadrarea juridică în cazul său, el fiind cercetat pentru tulburarea liniștii și ordinii publice. În aceeași noapte, Adrian Zglobiu a fost eliberat din arestul Poliției, după expirarea ordonanței de reținere.