8:00 - 19:00

Program: Luni - Vineri

 

0722 362 313

Fax: 0241 660 566

Str. Siretului, Nr 26

Ap. 3, Constanta, Romania

Facebook

 

Dreptul Familiei

Avocat Adrian Olteanu > Dreptul Familiei

Dreptul Familiei consta in totalitatea normelor juridice care reglementează raporturile personale și patrimoniale ce izvorăsc din căsătorie, adopție și raporturile asimilate de lege, sub anumite aspecte, cu raporturile de familii, în scopul ocrotirii și întăririi familiei.

 

Asadar, Dreptul Familiei reprezintă ansamblul normelor juridice aplicabile relațiilor dintre persoanele unite prin filiație (de exemplu, un copil și mama sau tatăl său) sau prin căsătorie (sau parteneriat declarat).

 

Dreptul familiei abordează problematica căsătoriei, divorțului, adopției copiilor, răspunderii părintesti (încredințarea copiilordreptul de vizită, etc.). Aceste norme variază de la un stat la altul, întrucât acestea sunt strâns legate de istoria, cultura și evoluția socială ale fiecărui stat.

 

Uniunea Europeană are drept obiectiv stabilirea normelor comune în materie de dreptul familiei astfel încât cetățenii europeni să nu fie împiedicați să își exercite drepturile pentru că locuiesc în țări diferite ale Uniunii Europene sau pentru că s-au deplasat dintr-o țară în alta în cursul vieții lor.

 

În sens juridic, familia desemnează grupul de persoane între care există drepturi și obligații, care izvorăsc din căsătorie, rudenie (inclusiv adopția), precum și din alte raporturi asimilate relațiilor de familie. Astfel, familia este o realitate juridică prin reglementarea ei de către lege (prof. dr. Ion Filipescu).

a

Dreptul Familiei  vizeaza:

 

  • CASATORIA: acordul prenuptial, casatoria, casatoria morganatica, casatoria intre persoane de acelas sex si conventia matrimonial
  • STARI LEGALE SIMILARE CASATORIEI: concubinajul, uniunile civile si parteneriatul domestic
  • DESFACEREA CASATORIEI: divortul, pensia de intretinere pentru sot, relatia extraconjugala, adulterul, pensia de intretinere pentru copil
  • PROBLEME CU PRIVIRE LA COPII: paternitatea, tagada partenitatii, legitimarea minorului, adoptia, interesul superior al copilului, plata pensiei alimentare, tutela, curatela, domiciliul minorului
  • CUSTODIA: autoritatea parinteasca (comuna si unilaterala), custodia (comuna, unica, impartita), resedinta minorului
  • DREPTURILE PARINTILOR SI COPIILOR: relatii personale cu minorul, dreptul de supraveghere, gazduire, vizita, acces si corespondenta, dreptul bunicilor la legaturi personale, drepturile copilului.

Sentinte

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.