8:00 - 19:00

Program: Luni - Vineri

 

0722 362 313

Fax: 0241 660 566

Str. Siretului, Nr 26

Ap. 3, Constanta, Romania

Facebook

 

Executare Silita

Avocat Adrian Olteanu > Executare Silita

Evită executarea silită abuzivă. Apelează la profesioniști!

Ce este executarea silita si care sunt partile implicate in procedura

 

In cazul imprumutului unor sume de bani, oamenii au posibilitatea de a plati datoria in rate sau pe cale amiabila, asa cum stabilesc de comun partile care fac posibila tranzactia: persoana care ofera banii si beneficiarul sumei. Atunci cand debitorul (beneficiarul sumei) refuza sau este in imposibilitatea financiara de a returna imprumutul, apare riscul executarii silite – o procedura prin care datoria ramasa este recuperata cu ajutorul unui executor judecatoresc. Acesta este unul dintre exemplele clasice, des intalnite.

 

Cum incepe procedura executarii silite

 

Conform dispoziţiilor art. 663 din Codul de Procedura Civila, executarea silita se poate face doar in cazul in care creanta este certa (adica existenta ei neindoielnica rezulta din titlul executoriu), lichida (obiectul ei este determinat sau cel putin determinabil) si exigibila (ajunsa la scadenta). Daca aceasta legală este indeplinita, atunci executarea silită poate incepe in momentul in care creditorul depune cererea de executare silita la sediul biroului unui executor judecătoresc. Aceasta cerere de executare silită trebuie sa fie însoţită, în mod obligatoriu, de titlul executoriu in original sau in copie legalizata, dupa caz.

a

Titlul executoriu – ce reprezinta

 

Executarea silita poate fi facuta de executorul judecatoresc numai in baza acestui titlu executoriu si este actul ce contine informatii despre creantele fiscale neachitate la data scadenta sau la termenul de plata stabilit de lege. Un titlu executoriu poate fi un contract de credit, o hotarare definitivă sau executorie (după caz) pronunţată de o instanta de judecată sau un alt înscris prevăzut de lege conform dispoziţiilor art 632 alin 2 şi art 638 alin 1 Cod Procedură Civilă.

Odata pusa in miscare procedura execuţională, debitorul trebuie anuntat printr-o somatie ca face parte dintr-un proces de executare silita. Rolul acestei somatii este sa informeze debitorul si să ii ofere posibilitatea de a achita sumele restante in termen de una până la 15 zile, inainte de a incepe vanzarea bunurilor debitorului sau blocarea conturilor bancare ale acestuia.

 

Contestatia la executare

 

Împotriva executării silite, respectiv a actelor execuţionale care i-au fost comunicate de către executorul judecătoresc, debitorul are dreptrul conform dispoziţiilor art 712 Codul de Procedură Civilă, să formuleze in termen de 15 zile CONTESTAŢIA LA EXECUTARE, în cuprinsul căreia poate solicita şi suspendarea executarii silite prin plata unei cautiuni (a unei sume de bani ce functioneaza ca o garantie) sau poate face o contestatie, pe care o va depune la instanta de executare, adica judecatoria in a carei competenţă teritorială se afla domiciliul debitorului. Potrivit legii, admiterea contestatiei poate duce la anularea actului de executare, la indreptarea acestuia sau chiar la incetarea totala a procesului.

Câștigă lupta cu recuperatorii de creante!

Sentinte

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.